Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

En çok kullanılan web yazılım programlarını incelerken bazı detaylardan bahsetmek istiyoruz.

Web yazılım yaparken veya yaptırırken;

Bir web yazılım ajansında muhakkak web yazılım programları mevcuttur. Her firma tercihine göre farklı programlar kullanabilmektedir. Web sitenizin yazılımını geliştiren yazılım uzmanları farklı yazılım dilleri kullanabilirler. Yazılım dilleri web siteniz oluşturulurken arka planda çalışan yazılımdır. Bu yazılım dilleri PHP veya Asp.Net tabanlı olabilir.

Web Yazılım Programları

Web yazılım programları bir web sitesinin tasarım dışında kalan kullanıcının göremediği bir yerdir. Yazılım tarafı size özel olmalıdır. Projenizde standart dışı işlemler olduğunda bu alanda geliştirmeler uygulanır. Bu programlar farklı yazılım dillerini oluşturabilirler. Bu yüzden belirli platformlarda geliştirilir. Yazılım işlemleri yeni başlayacaksanız eğer bilgi ve tecrübe ister. Sadece bu konuda bilgi edinmeniz için size yardımcı olacak bazı programların avantajlarını ve dezavantajlarını paylaşıyor olacağız.

PHP ve ASP.Net Web Yazılım Dilleri

Şimdi merak ettiğiniz noktaya geliyoruz. Bu yazımızda bizler web yazılım süreçlerinde hangi programları kullandığımızı sizin için hazırladık.

1. PHP

Zengin kütüphaneleri ile geliştirmeye açıktır. Ekstra bir programa ihtiyaç duymaz. Notepad uygulamasında bile yazılabilir.
Zengin kütüphaneleri ile geliştirmeye açıktır. Ekstra bir programa ihtiyaç duymaz. Notepad uygulamasında bile yazılabilir.

PHP web ortamında kullanılan nesne tabanlı (object oriented) bir programlama dilidir. Çok öncelerde eski ismi Personal Home Page (PHP) olarak anılmaktaydı.

Avantajları: Her platformda (Unix, Windows, MAC OS) çalışır. Açık kaynaklı yazılım dilidir. Derleme sorunu yoktur. HTML kodları arasına kolayca yerleştirilebilir.  Gelişimine katkıda bulunan bir dünya çapında bir PHP ekibi vardır. Öğrenilmesi kolaydır. Bilgisayarınızdaki yerel sunucu ortamında bile çalışır. Sunucu masrafları düşük ve performanslı çalışır. İnternette bolca kaynak bulunabilir.

Dezavantajları: Kodlarda oluşan bir hatadan dolayı sayfa komple çalışmamaktadır. Noktalı virgül (;) karakteri bir alt satıra geçme anlamına gelir. Bazen bu unutulduğu için program daha verebilir ve çalışmayabilir. PHP script dili olduğu için çok büyük projelerde performans düşüklüğüne sebep olabilmektedir. Sunucularda güncelleme yapılırken eş zamanlı güncelleme yapılması gerekir.

PHP hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

2. Asp.Net

Microsoft firmasının bir yazılım dilidir. PHP’ den sonraki en çok kullanılan web yazılım dilidir. Geliştirme için Visual Studio adı verilen ortamda yazılır ve derlenir.
Microsoft firmasının bir yazılım dilidir. PHP’ den sonraki en çok kullanılan web yazılım dilidir. Geliştirme için Visual Studio adı verilen ortamda yazılır ve derlenir.

Asp.net modern bir teknolojidir ve web sayfaları, web uygulamaları ve XML web servisleri hazırlanmasına olanak sağlar. ASP.net tabanında yazılım geliştirmesi yapıldığını (C#, VB.net, C veya JavaScript) belirtmemiz gerekir.

ASP.NET, .Net Framework altında işletim sistemi ile bütünleşik çalışan bir mimaridir.

Avantajları: Son güncellemesi ile artık Mac ortamında da çalışabilmektedir. Code Behind özelliği ile hem tasarımcı hemde yazılımcının aynı ortamda çalışmasını sağlar. Web Forms özellikleri ile geliştirme yapabileceğiniz gibi MVC yapısında daha kolay anlaşılabilir yapıda çalışabilirsiniz. MVC yapısı ile karışık kodlara teslim olmadan standart yapıda çalışırsınız. MVC yapısını bilen başka bir personel eski personelin bıraktığı yerden kolayca devam edebilir. Proje ve farklı alternatif alışkanlıkların çıkmaza soktuğu projeler tarih oluyor bu şekilde. Web kontrolleri (buton, textbox, dropdown list vs) sürükle-bırak özelliği kullanarak hızlı ve basitçe uygulamaya dâhil edilebilir. Üniversiteler, büyük alışveriş siteleri ve bankalar kullanır.

Dezavantajları: Windows işletim sistemi zorunluluğu vardır. Asp.Net’ te ISS kaynaklı güvelik açıkları bulunmaktadır.(***) Asp.Net için orijinal yazılıma sahip bir bilgisayarda çalışmalısınız. Tam olarak ücretsiz olduğunu söyleyemeyiz. Bir işlemi yapmak için gereken eklentiler genelde ücretli olarak satılıyor. Daha fazla hosting ücreti ödersiniz.

Dip Not: Asp.Net ile PHP ortamını karıştırmamalıyız. PHP bir yazılım diliyken ASP.Net bir platformdur. Asp.Net üzerinde geliştirilebilir C# ve Java dilleri kullanabilirsiniz. PHP kullanabilmek için bilgisayarınıza PHP isteklerini yorumlayacak sunucu ve bilgisayarlarda kullanarak web sunucusu inşa etmeye yardımcı olan bir takım web uygulamaları bulundurmalısınız (Örn. Wamp Server veya Apachi HTTP Server).

Wamp Server İndir
Apachi HTTP Server İndir
Visual Studio İndir (Asp Platformları İçin)

(***) Kaynak: https://www.chip.com.tr/blog/bedirhan3535/ASP.NET-nedir-avantajlari-dezavantajlar-nedir_1656.html

TIKLA ARA
WhatsApp