Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Bu yazımızda Core Web Vitals eklentisinin ne olduğunu, amacını ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz.

Core Web Vitals Nedir?

Google tarafından geliştirilen eklenti, tüm web sitelerinin hız ve performans testlerinin gelişmiş ve tek bir arada yapılabildiği bununla beraber geliştiricilere yapacakları sitelerde bu önerilere göre hareket etmelerini öneriyor.

Core Web Vitals ile yeni geliştirici araçlarına sahip olacaksınız.
Core Web Vitals ile yeni geliştirici araçlarına sahip olacaksınız.

Core Web Vitals Ne İşe Yarar?

Temel olarak yavaş çalışan sitelerin tespit edilerek daha az kaynak dosya ile yüksek tepki ve hız oranına ulaşmayı teşvik edici bir ataktır. Daha hızlı çalışan web sayfaları daha etkin yükseliş sergilemeye başlayacaklardır.

Buradaki amaç; site sahiplerinin kullanıcılara sunduğu web sitesi deneyimini ölçmelerine yardımcı olmak için hız, tepkime süresi ve görsel uyumluluk bilgilerini sunmak için geliştirilmiş bir dizi metriktir.

Halihazırda bildiğiniz üzere Google ‘ın PageSpeed hizmeti olduğunu da düşündüğümüzde biraz da Chrome tarayıcılarının daha yaygın kullanılmasını amaçlamış bir yenilik olarak görüyoruz.

Core Web Vitals Nasıl İndirilir?

Eklenti şu an alpha aşamasında olduğundan Chrome Web Store’da bulunmamaktadır. Eklentiye GitHub üzerinden ulaşıp belirtilen adımları uygularsanız deneme imkanı bulabilirsiniz.

Ne Zaman Aktif Olacak?

Chrome ekibi birçok web site sahibinin bu pandemi döneminde işlerine tam odaklanamadıklarını bildikleri için belirtilen güncellemenin 2021 yılından önce olmayacağını ve yayınlanmadan en az altı ay önceden bildirim yapılacağını belirtti.

Web Sitelerine Ne Katkı Sağlayacak?

Sitelerin kullanıcı deneyimlerini ortaya çıkardığı için gelecek zaman içinde şirketlerde bir ayrı bir iş kolu olarak optimizasyon alanı kurulabileceğinin sinyallerini aldık.

core web vitals

Sitelerin Google AMP destekli olup hızlı çalışmasını ve kullanıcıya etkin bir deneyim sunmasını amaçlar. Bunları Chrome tarayıcısına yükleyeceğiniz bir eklenti ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Deneyimler size bildirilecek olup gerekli eksikleri tamamlamanız halinde siteniz arama sonuçlarında yükselecektir. Kullanıcı deneyimlerine karşılık verebildiği sürece bir web sitesi iyi bir sırada yer alabilir.

Google yavaş çalışan tabiri caizse hantal siteleri elemeye başladı. Görünen o ki bu yeniliğe uyanlar ayakta kalacağı gibi uyum sağlayamayanların da arama sonuçlarından teker teker silineceğini amaçlamış görünüyor. Mevcut sıralamalarda değişiklikler olabileceğinin sinyallerini açıklamasında belirtiyor.

Kullanıcıların bir web sayfası ile etkileşim deneyimini nasıl algıladıklarını detaylı yönleriyle ölçer. Bu faktörler için optimizasyon oldukça önemlidir. Web sitelerini kullanıcılar için daha keyifli hale getirilmesini amaç edinerek web sitelerin mobil cihazlarda kullanıcı beklentilerine yardımcı olması hedeflenir.

Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar daha fazla etkileşim ve daha sorunsuz deneyimler edindiğinde web sitelerinin bu yapı karşısında başarılı şekilde karşılıklarını alacaklarına inandıklarını belirtiyorlar.

Core Web Vitals , kullanıcı deneyiminin önemli yönlerini ölçen gerçek dünyada kullanıcı merkezli bir dizi metriktir . Yükleme süresi, etkileşim ve içeriğin yüklenirken aynı zamanda sitenin kullanılabilirliğini ölçer (böylece parmağınızın altına kaydırıldığında yanlışlıkla bu düğmeye dokunmazsınız (bu çok can sıkıcıdır!).

Kaynak: Google Blog

Sayfa deneyimi için mevcut arama sinyalleri ile Core Web Vitals ‘ı, mobil bir web sitesine sahip olmak, güvenli bir barındırma, HTTPS güvenliği (SSL destekli), sitedeki tanıtım alanlarına duyarlı ve sayfa deneyiminden bütünsel bir görüntü elde etmek de dahil olmak üzere türetilen sinyalleri birleştirerek yapıldığını açıklıyorlar.

Sayfa deneyiminin yönlerini belirleme ve ölçme konusunda çalışmalar yapıldığı için, hem gelişen kullanıcı beklentilerine daha fazla uyum sağlamak hem de ölçülebilecek kullanıcı deneyiminin yönlerini artırmak için yıllık olarak daha fazla sayfa deneyimi sunmayı planladıklarından bahsediliyor.

Core Web Vitals için çalışma prensipleri.
Core Web Vitals için çalışma prensipleri.

Sayfa deneyimi sıralaması

Etkili sayfa deneyimleri, insanların daha fazla iş yapmalarını ve daha derinlemesine etkileşimlerini sağlar; aksine, kötü bir sayfa deneyimi, bir kişinin bir sayfada değerli bilgileri bulamamasına engel olabilir.

Google’ın arama sonuçlarını sıralarken dikkate aldığı yüzlerce algoritmaya sayfa deneyimi ekleyerek, kullanıcıların aradıkları bilgilere ve web sayfalarına daha kolay erişmelerine yardımcı olmayı ve site sahiplerine kullanıcıların zevk aldığı bir deneyim sunmalarını desteklemeyi amaçlar.

TIKLA ARA
WhatsApp