Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Backlink ve önemli detaylar hakkında derlediğimiz bu makale size açık ve net şekilde en yüksek verimi almanın yollarını gösterecektir. Hatalı aldığınız ve illegal yöntemler ile verilmiş backlinklerin tüm emeğinizi tek seferde götürmesine imkan vermeyin.

Doğru kullanımda siteniz arama sonuçlarında %30 – %35 oranında daha üst sıralara çıkabilmektedir. Peki nasıl mı? En temelden başlayalım.

Backlink Nedir?

Web sayfanıza ait bir linkin farklı bir web sayfasında bulunmasıdır. Oradan verilmiş bir link eğer sitenizin linki üzeriden geliyorsa arama motorları bu bağlantıyı takip ederek sitenize ulaşır.

Sadece bu kadar da değil. Bazı ince ayrıntıları da bilmeniz gerekiyor.

backlink kaynağının kalitesi nasıl ölçülür
Backlink kaynağının kalitesini ölçmek için atacağınız bir adım düşünmeniz gereken en önemli adımdır.

Dofollow Nedir?

“Do follow”; sitenizin bağlantısını arama motorlarının ilgili bulmasını ve konu ile bağlatılı olduğunu belirtir.

Yani bir mobilya satışı yaptığınız bir web siteniz var. Mobilya ürünlerinizi yoğun ziyaret alan bir mobilya forum sitelerinde göstermek istediniz. Ziyaretçilere bir yazı hazırladınız ve sizi tercih etmek için sitenizin bağlantısını yazıya eklediniz.

Burada yazıyı okuyan ve site linkini takip eden arama motoru botları iki sitenin içeriklerini daha önceden kaydetmiş olduğu için alaka düzeylerine bakar. Bunlar yüzdesel olarak indekslerde ne kadar ortak kelime varsa ona göre puanlanır. Bu da “do follow” verilen linkin kalitesini hem referans siteye hemde mobilya satışı yaptığınız sitenize artı değer katacaktır.

Unutmayın benzer veya aynı sektörde yer aldığınız bir web sitesinden alacağınız dofollow link sitenize arama motorlarının gözünde itibar kazandırır.

Bu yöntem iki sitenin de birbirlerine güven duyduğu gerçeğini ortaya koyar. Linkinizi paylaşan sitenin etki değeri yüksek ise sizin siteniz bu durumda daha fazla etki puanı alır.

Nofollow Nedir?

Yukarıda belirttiğimiz mobilya satışı yaptığınız sitenin linkini bir bilgisayar ürünleri satışı yapan sitede paylaştınız diyelim. Bu paylaşım iki sitenin bir ortak ortak kategoride olmadığının apaçık kanıtıdır.

Burada verilmesi gereken yönlendirme içeriği “no follow” olmalıdır. Çünkü birebir konudan bağımsız bir yönlendirmedir. Normalde bilgisayar parçası almak isteyen biri bilgisayar parçaları hakkında detaylı bilgi veren üreticinin sayfasına yönlendirilmelidir. Bu yöntem doğru olandır.

Doğru olmayan ve konudan bağımsız olan link yönlendirilmeleri “no follow” yapılır. Bu durumda arama motoru linki incelediğinde bu bağlantının gittiği yerden eğer olumsuz veya etki değeri düşürecek sebep bulsa bile iki tarafta sorumluluk taşımamış olacak. Bu yüzden iki sitenin de herhangi bir kaybı söz konusu olmayacaktır.

Sizler de bilmediğiniz, kaynağına güvenmediğiniz, kullanıcının dikkatini farklı yöne çeken veya arama motorları tarafından zararlı görülen sitelere yönlendirirken mutlaka “no follow” olarak bağlantı veriniz. No followverilmemiş her link otomatik olarak bizlere görünmese de arama motorları onları “Do follow” olarak değerlendirir.

Bu yüzden “no follow” linklendirmeler “do follow” linklendirmelerden daha fazla domain etki değerinizi artırmaktadır. SEO için etkili olan bu yöntem, arama sonuçlarında yükselmek istediğiniz zaman kullanacağınız dış SEO işlemlerinden biridir.

Backlinklerde Temel Mantık Nedir?

Temel mantık; sitelerin birbiri ile ilgi ve kategori bağlantılı olup sitelerin karşılıklı güven duyması sonucu bağlantıda “do follow” kullanılması, arama motorları tarafından taranıp kullanıcının tıkladığı sayfada ne kadar süre kaldığı, siteyi aşağı yukarı hareket ettirmesi ve bir dizi kontroller ile linkin faydasının ölçülmesidir.

Bu bağlantı kullanıcıya en doğru ve güncel bilgiyi sağlıyorsa backlinkler ziyaretçi trafiğine dönmüştür. Bu siteniz için etkili bir çalışma olmuştur.

Footer Backlink Nedir?

Footer (sitenin en alt bölümü) backlink, footer alanında bir link kullanılarak yapılan oldukça tehlikeli ve zararlı bir işlemdir. Çünkü bir web sitesinin arama motorunda indekslenmiş 1000 tane sayfası olsun.

Bu sayfaların her birinin altında bu link yer aldığı için tek seferde yapılan bu 1000 adet backlink çalışması suni bir yükselme çabası içermektedir. Bu nedenle adil ve kullanıcı yararı olmadığı için hiçbir zaman arama sonuçlarınızdaki yükselmeye etki sağlamaz.

Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Backlink etkili kullanıldığında bir web sitesinin değerini artırmaya fayda sağlayan en önemli yöntemlerden biridir.

Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Backlink etkili kullanıldığında bir web sitesinin değerini artırmaya fayda sağlayan en önemli yöntemlerden biridir.

Peki backlink kullanmak için nasıl bir yöntem belirlemeliyiz? Geri dönüşü zor olan bu yolda nelere dikkat etmeliyiz?

Tüm hazırlığınızı yaptınız ve makalenizi hazırladınız. İçerisine de sitenizin linkini eklediniz diyelim. Peki bu yazınızı nerede paylaşmak istiyorsunuz? Neresi size daha çok ziyaretçi getirebilir?

Paylaşım yapacağınız sitenin link analizlerini ve spam değerini domain analiz aracı olan Moz ile ölçebilirsiniz. Unutmayın günde 3 sorgulama hakkınız var 🙂

Her zaman bir sitenin yüksek trafik alması size de yüksek ziyaretçi akının olacağı anlamına gelmez. Eğer ses sitemi satışı yapan bir sitede telefon kulaklığı üzerine bir markanın ürününü tanıtıyorsanız bu sitenin yüksek trafiği olmasa bile ilgili kullanıcı olabileceğinden alacağınız etki artabilir.

İstediğiniz kadar reklam planlaması yapın, kullanıcıya sizi fark ettirecek reklam ile sadece sizden konuşulmasını sağlamalısınız. Bu siteniz için faydalı olabileceği gibi faydalı da olmayabilir. Satışa dökemediğiniz zaman trafiğiniz artsa da hedefinize ulaşamazsınız.

O zaman önemli olan şey çokça ziyaret almak değil ziyaret edenlerin ilgili kaynaktan sitenize gelip burada ortalama 2-3 dakikadan fazla vakit harcaması ve farklı sayfaları ziyaret etmesidir. Bunu yapabildiğinizde bir müşteri kazanmanız daha kolay olacaktır.

Link Kalitesi Nasıl Analiz Edilir?

Link kalitesi ölçülürken dikkat etmeniz gerek üç noktaya dikkatinizi çekeriz. Tamamı tutarlı şekilde kullanıldığında etkili ve bir o kadar da ziyaret kaynağı oluşturan potansiyel müşteri kitlesi oluşturmanız için yardımcı olur.

  1. Link üzerinden dönüşüm alıyor musunuz? Ne kadar kullanıcı bu link üzerinden sitenize giriş yapmış? Google Analytics ile bunu inceleyebilirsiniz.
  2. Link alanı satın aldığınız siteleri değerlendirirken linkinizin nereden verildiği ve hangi alan-kategori üzerinden verildiğidir. Bir ayakkabı satışı yapan firma olduğunuzu düşünün. Haber sitelerinde link paylaşmak yerine ayakkabı ve moda forum sitelerinde paylaşımlar ile link beslemesi yapmanız daha fazla ziyaretçi ve trafik almanız anlamına gelir.
  3. Sitenize belirlediğiniz linkten gelen kişinin alaka düzeyinin belirlenmesidir.

Backlink alırken dikkat etmeniz gerekenleri açıkladık. Etkili olan bir dış seo aracıdır. Dikkatli ve etkin kullanılması fayda sağlar. Sadece backlink ile ilk sıralarda yer almanız çok düşük bir ihtimaldir. Genel SEO şartlarını karşılamadığınız zaman Google zaten sitenizi arama sonuçlarında göstermeyecektir.

TIKLA ARA
WhatsApp