Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Arama sonuçlarında yükselmek her web sayfası olan kişi veya kurumlar için oldukça önemlidir. Bilindiği üzere Google, 200’den fazla sıralama algoritması bulunduruyor. Bu algoritmalar bazen köklü değişimler bazen de küçük değişimler gösterebilmektedir.

Tüm içeriği okuduğunuzda siz de sitenizi Google arama sonuçlarında yukarıya çıkarabilirsiniz.

Gerçekten SEO kriterlerine uygun mu çalışıyorsunuz? Eğer bu konuda bilginiz yoksa veya cevabınız hayır ise siteniz arama sonuçlarında yükselmeyecektir.

Doğru Bilgi + Devamlılık = SEO

Sitenizi doğru şekilde yapılandıracak bilgi ve devamlılık ile SEO' da yüksek oradan başarı elde edebilirsiniz.
Arama sonuçlarında yükselmek için site içeriğinizi doğru araçlar ve devamlılık ilkesine bağlı olarak geliştirmelisiniz. Ancak bu sebeple SEO’ da yüksek oranda başarı elde edebilirsiniz.

Google, kendini yenilemeyen ve olduğu yerde sayan, güncel olmayan, kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veremeyenlerin yerine doğru bilgi veren, kullanıcı ihtiyacını karşılayan, sosyalleşmiş ve devamlılık ilkesine bağlı olarak kendini yenileyen sitelere şans vermeyi tercih eder. Aksi halde illegal yöntemlerle yükselmeye çalışan siteleri de cezalandırır.

Şimdi geriye yaslanın ve sitenizi Google’ da üst sıralara çıkarmak için neler yapılması gerektiğini öğrenin!

Google Sıralamasında Yükselmek İçin Neler Yapılır?

Herkes arama sonuçlarında yükselmek ister. Peki herkes bu 8 ipucunu gerçekten devamlılık kaidesi ile uygulayabilir mi?

Google sıralamasında yükselmek için ne yapmak gerekir?

  1. Siteniz modern ve mobil uyumlu olmalı
  2. Hızlı çalışmalı
  3. İletişim bilgileriniz görülebilir olmalı
  4. İçerikleriniz özgün olmalı
  5. Sitenizde kullandığınız görseller makalenin amacını veya anlamını yansıtmalı
  6. Sayfa içi ve sayfa dışı şartlara uyulmalı
  7. Sosyal medya aracılığı ile potansiyel kitlenize ulaşılmalı
  8. Dijital alanda bütçenize göre en iyi reklam stratejileri uygulanmalı

Albert Einstein’ ın da dediği gibi; İlk önce oyunun kurallarını öğrenmelisiniz, sonra da herkesten iyi oynamayı.

Arama sonuçlarında yükselmek için; site optimizasyonu, kaliteli içerik, sosyal ağlar ve dijital pazarlama çalışmalarını bir başlık altında toplayabiliriz.

Bunları biraz daha derine inerek madde madde açıklayalım.

Site Optimizasyonu

Web sayfamızın arama sonuçlarında daha etkili bir rol alması ve kullanıcı ziyaretini artırmak amacıyla yapılması gerekenleri açıklıyoruz. Öncelikle bazı kavramları öğrenmemiz gerekiyor.

Teknik SEO Stratejileri

Arama sonuçlarında yükselmek için Teknik SEO yapısını site içi ve site dışı olarak iki bölümde inceleyeceğiz. Olayların okuyucuya anlaşılabilir gelmesi ve sitemiz ile arama motorlarının arasında güzel bir iletişim kurulması amacıyla yapıyoruz.

Arama sonuçlarında yükselmek için Teknik SEO uygulanmalıdır. Teknik SEO, bir sitenin kullanıcıya ve Googlebot’ a sağladığı fayda ile var olmasıdır. Bu nedenle Google, kullanıcılarını memnun etmek için uğraşır fakat biz Google’ a yardımcı olduğumuz zaman ancak yükselmemizi sağlar. Şimdilik bu bilgilendirme açıklayıcı oldu diye düşünüyoruz 🙂

Tanımını yapmak gerekirse Teknik SEO; bir web sitesinin kullanıcının ilk bakışta gördüğü alanın tasarım ve işlevlerinin haricinde kalan arka plandaki HTML – CSS – XML kodlarının olduğu alanı okuması ve Googlebot algoritması gereği uygunluğunu denetlediği sürece verilen isimdir.

Googlebot, bir insan olmadığı için bizlere görünen renk ve düzenleri algılamaz. O sadece kodları okur ve ne anlatılmak istediğini anlar yani kısacası tarama yapar, indekslemek için kategorilendirip alaka düzeyi ve bilumum koşulları ile kullanıcı ekranında önem sırasına göre sıralar.

Arama sonuçlarında yükselmek için Teknik SEO çok büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden oldukça geniş kapsamda açıklamaya çalışacağım. Teknik SEO ‘yu anlattığımız her bir satırın önemi yüksektir.

Site İçi Teknik SEO Kriterleri Nelerdir?

Site Dışı Teknik SEO Kriterleri Nelerdir?

SEO Uyumlu İçerik Yazmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir web sayfasının site başlığı (meta title), site açıklaması (meta description), anahtar kelimeleri (keywords), H başlık türleri (H1…H6), sayfalarda kullanılan resimleri tanımlayan alt=”” etiketi, site hızı, SSL sertifkası bulunması, sitemap.xml dosyası ve robots.txt dosyasıdır.

Bu kriterlerin uygulanış farkları ve kullanım koşulları vardır.

Site Başlığı (Meta Title) Kaç Karakter Olmalıdır?

Son ölçümlere göre masaüstü arama sonuçlarında maksimum 57 karakter (boşluk dahil), mobil cihazlardan yapılan arama sonuçlarında ise maksimum 65 karakter ile sınırlandırılmıştır.

Mobil cihazlarda title ve description karakterlerinin kapladıkları alan. (±5 farklılıklar olabilir.)
Mobil cihazlarda title ve description karakterlerinin kapladıkları alan. (±5 farklılıklar olabilir.) Arama sonuçlarında yükselmek için bilgilerinizi eksiksiz ve limitlere uygun doldurmalısınız.

Yazdığınız site başlığı (meta title) alanın masaüstü ve mobil cihazlarda tam olarak görünmesi için 56 karakter ölçüsünü baz alarak kullanıcılara daha düzenli bir deneyim sunabilirsiniz.

Site Açıklaması (Meta Description) Kaç Karakter Olmalıdır?

Site açıklaması (meta description) alanı masaüstü arama sonuçlarında maksimum 155 karakter, mobil cihazlarda yapılan arama sonuçlarında ise maksimum 120 karakter ile sınırlandırılmıştır.

Masaüstü cihazlarda title ve description karakterlerinin kapladıkları alan. (±5 farklılıklar olabilir.) Arama sonuçlarında yükselmek için bilgilerinizi eksiksiz ve limitlere uygun doldurmalısınız.

Yazdığınız site açıklaması (meta description) alanın masaüstü ve mobil cihazlarda tam olarak görünmesi için 125 karakter ölçüsünü baz alarak kullanıcılara daha düzenli bir deneyim sunabilirsiniz.

Anahtar Kelime (Keywords) Uzunluğu

Arama sonuçlarında yükselmek için kurallara uymalısınız. Web sayfasında kullanılan keywords etiketi içerisine yazılan en çok 270 karakter uzunluğundaki kelimelerin arama motorlarına yazılan kelime ile eşleştirilip sayfanın çıkan sonuçlarda gösterilmesi için kullanılan bir araçtır.

Örneğin kedi ürünleri satılan bir web siteniz olsun. Bu site için kullanabileceğiniz yapı aşağıdadır.

Anahtar Kelime (Keywords) Nasıl Kullanılır?
H Başlık Türleri (H1, H2, H3, H4, H5, H6)

Teknik SEO’ nun en önemli kriterlerinden biri sayfa içerisindeki önemli alanların belirtilmesidir. Bu nedenle anahtar kelimenin bu etiketler içinde bulundurulması oldukça faydalı olmaktadır. Tabii ki önem sırasını bilmemiz gerekir. H1 etiketi bir web sayfasındaki içeriğin en önemli ve etkili kullanımıdır.

H Etiketleri
Arama sonuçlarında yükselmek için en değerli başlıktan alt başlıklara doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. İçeriğinizin Googlebot ile iletişim kurmasının bir yöntemidir.

Arama sonuçlarında yükselmek için H etiketleri metnin nerelerinin konu başlığı olduğunu ve hiyerarşik sıralama ile yazınızı tamamlamanızı ister. Her sayfada sadece bir adet H1 kullanılmalıdır. Burada rakamlar arttıkça bir önceki etiketin alt başlığı olarak değerlendirilir.

Resimlerde Kullanılan Alt Etiketleri

Googlebot resimleri okuyamaz ama ne olduğunu anlamak için alt=”” etiketi içeriğe ulaşır. Mutlaka her resmin ne olduğunu açıklamalısınız. Görme engelli bir kullanıcı bu etiketin içeriğini kullandığı programlar aracılığı ile duyabilmesini sağlar.

Alt Etiket Nasıl Kullanılır?

< img src=”beyaz-tuylu-kedi.jpg” alt=”Beyaz Tüylü Kedi Resmi” >
Site Hızının Ölçülebilmesi

Sayfanızda kullanılan CSS, JavaScript ve resimlerin sıkıştırılıp daha az boyutta sunucuyu yormadan hızlı tepki verebilmesi için sıkıştırma işlemleri yapılmalıdır. Resimler farklı görüntülenecek boyutlara göre yüklenmelidir.

Site hızınızı dengelemek için büyük boyutlu resimleri sitenizde göstermeyin. Kullanmadığınız JavaScript kodlarını temizlemelisiniz.

Site hızınızı ölçmek için bir Google hizmeti olan PageSpeed hizmetini aşağıdaki bağlantıdan denetleyebilirsiniz. Detaylı raporu sitenizi yazıp “ANALİZ ET” butonuna bastığınızda alabilirsiniz.

PageSpeed Insights ile ücretsiz site hızı ve performan ölçümü yapabilirsiniz.
Arama sonuçlarında yükselmek için Google’ın PageSpeed Insights sitesisinden ücretsiz site hızı ve performans ölçümü yapabilirsiniz.

Güvenli Site Hızı Ölçme Aracı
Google PageSpeed

SSL Sertifkası

SSL bir web sayfası için oldukça önemli bir kriterdir. E-ticaret sitelerinde sanal pos kullanma talebi, SSL kurulu ise değerlendirilmektedir.

SSL sertifikaları web sayfaları için oldukça önemlidir. Bir web sitesinin güvenli olduğunun kanıtıdır. Bu sertifikaya sahip siteler arama sonuçlarında daha hızlı yükselmektedir.

Sitemap.xml Dosyası

Arama motorlarının botları bu dosyaya erişip sayfaları daha kolay ve hızlı indeksleyebiliyor. Bir yere giderken elinizde bir adres olması gerekiyor ki oraya rahatça ulaşabilesiniz. İşte sitemap.xml dosyası da tam olarak bunu sağlar. Nerede hangi sayfalarınız varsa bunların indekslenmesine yardımcı olur.

Bir web sitesinde sitemap örneğinin çalışma mantığı.
Arama sonuçlarında yükselmek için site haritası oldukça önemlidir. Googlebot, “hizmet 4” sayfasına ulaşmak için olası 3 basamaktan geçerken site haritası dosyası ile çok daha hızlı tarama gerçekleştirir.

Arama sonuçlarında yükselmek için sitenizin botlar tarafından anlaşılması gerekir. Bu yüzden sitemap dosyası bulundurmak faydalıdır. Google Search Console üzerinden dosyanızı ekleyerek daha hızlı indeksleme alabilirsiniz.

Bazı hazır araçlar ile sitenizin sitemap.xml dosyasını hemen oluşturabilirsiniz. Oluşturulan dosyası sunucunuzdaki ana dizine ekleyebilirsiniz. (örneğin: websiteadi.com.tr/sitemap.xml).

Sitenizin ismini yazıp sitemap.xml oluşturun.

Robots.txt

Google’da arama sonuçlarında yükselmek için robots.txt dosyası oldukça önemlidir. Bu dosya içerisinde arama motoru botları için hangi dizini taranıp taranmayacağı belirtilir. Sizin için önemli olan “evrak” diye bir klasör olduğunu düşünün. Bu dosyanın taranmasını istemiyorsanız bu dosyada belirtmelisiniz.

UTF-8 karakter kodlaması ile düz metin dosyasından oluşturulmalıdır.

Robots.txt dosyasında yer alan tanımlar; User-agent, Disallow ve Allow seçenekleridir.

Ayrıca robots.txt dosyasına belirli bir sürede sitenin taranmasını ve süre dolunca tarama botunun siteden çıkmasını talep etme anlamına gelen “crawl-delay: 2” de kullanılabilmektedir. Tarama botları 2 dakika içinde tarayabildiği kadar sayfayı tarayıp süre dolduğunda siteden çıkar.

Bun yanı sıra site haritasının bir linkini paylaşabileceğiniz gibi “#” karakterinden sonra kendiniz veya başka bir kullanıcı için not bile düşebilirsiniz.

Tüm maddeler aşağıda kullanıma sunulmuştur.

User-agent: Tüm tarama botlarının erişebilmesi için “*” karakteri ile kullanılır.

Disallow: Google indekslerinde taranmamasını istedeğimiz alanları ifade eder.

Allow: Dizinin takip edilmesini ve indekslenme isteğini tanımlar. Allow kullanmasanız bile botlar erişebilir. Özellikle taranmasını istediğiniz bir alan varsa belirtebilirsiniz.

Robots.txt Nasıl Oluşturulur?

User-agent: *
Disallow: /evrak/
Disallow: /ozel-belgeler.html/ # Bu dizin, önemli bilgiler içerir.
sitemap: https://www.websiteadi.com.tr/sitemap.xml
Allow: /slider/slider.html

SEO Uyumlu Makale Teknikleri

Arama sonuçlarında yükselmek için mutlaka içeriklerinizi SEO uyumlu makale tekniklerine göre yapılandırmalısınız. Faydaları için yukarıda bahsedilen tüm işlemlerin eksiksiz yapıldığına emin olmalısınız.

Sitenizin yapısı eğer Google ile ters düşerse yazdığınız SEO uyumlu makaleler herhangi bir fayda sağlamayabilir.

SEO Uyumlu Makale Yazarken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Adım

SEO’ da Devamlılık İlkesi

Arama sonuçlarında yükselmek için devamlılık ilkeniz olmalıdır. Yılda bir kez yazdığınız içeriğin hiçbir kullanıcıya bir faydası yoktur. Bu yüzden daha fazla site sayfanızın arama motorlarına kaydedilebilmesi için farklı makaleler veya sayfalar oluşturmalısınız.

Arama sonuçlarında yükselmek için SEO uyumlu makale yazmaya başlamalısınız. SEO uyumlu makale yazmak için gereken nitelikleri yukarıda belirtilen şartlara göre yazmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

İçeriğin Kullanıcıya Hitap Etmesi

İçeriğiniz, kullanıcının arattığı kelime ile uyuştuğu halde Google Analytics raporlarında 10 saniyede siteden çıktığını mı gördünüz? Sakın panik yapmayın. Nerede hata olduğunu bulmak için bazı kriterleri kontrol edelim. Mesela; sayfanız yavaş mı açılıyor, resimler büyük boyutlu mu geliyor veya sayfanızdaki içerik mi görünmüyor?

Aklınızdan bu sayfanın kullanıcıya hitap edip etmediği düşüncesi geçti mi?

Sayfanızda isterseniz en güzel en açıklayıcı cümleleri paylaşın. Siteniz eğer kullanıcının arama alanına yazdığı kelime veya cümleye uyumlu değilse veya güncel bilgi sunmuyorsa beklediği bilgiyi bulamadığı için mutlaka sitenizden koşarak uzaklaşacaktır. ?

Yeni – Benzersiz Bilgi Vermesi

Google’ da arama sonuçlarında yükselmek için mutlaka özgün, içeriklerinizin başlığında belirtildiği gibi yeni, doğru ve akıcı şekilde bilgi verin.

Peki ya siz kullanıcı olarak kendi makalenizde sorunuzun cevabını bulabiliyor musunuz? İşte buna cevap verdiğinizde o sitede ne kadar yazı olursa olsun ya okursunuz yada okumadan sayfadan ayrılırsınız. Google’ da arama sonuçlarında yükselmek için mutlaka kullanıcı deneyimine önem vermeli ve yeni – benzersiz kopya olmayan özgün içerikler oluşturmalısınız. Dikkatlerini çekmek ve sıkılmamaları için bazen renkli ve anlam ifade eden görseller kullanmayı da ihmal etmeyin 😉

Backlink Desteği

Google’da arama sonuçlarında yükselmek için backlinkler önem ifade etmektedir. Backlink sitenizin haricinde başka bir sitede web sayfanıza yönlendirilen link anlamına gelir. Nofollow ve Dofollow seçenekleri ile kullanılır.

Backlink’in amacı kaliteli ve çokça ziyaret alan bir web sayfasının sizden bahsetmesini Google şu şekilde yorumlar “Demek ki “websiteadi.com.tr” sitesi önemli bilgi paylaşıyor ki “denemehabersitesi.com” bu sayfanın linkini paylaşmış… “. Yeni bir web sitesine Googlebot 20-30 günde bir gelirken örneğin bir haber sitesine Googlebot her an gelir. Bazen 1 dk’dan kısa sürede gelir bazen de 30 dk’da bir. Bu nedenle süreden kazanmış olursunuz. Domain itibar değeriniz yükselir.

Tabii ki bu durumu mantığımızın kavrayabilmesi için basitçe özetledik. Ama Google artık backlink verilmesi yerine başta da belirttiğimiz gibi doğal yollarla sitenize ziyaretçi gelmesine önem veriyor.

Nofollow: İç ve dış kaynakta paylaşacağınız sitelerin Googlebot tarafından takip edilmesini ve o linke gitmesini isteyip istemediğinizin seçeneğidir.

Siteniz ile hiçbir bağı olmayan bir sitede link paylaşırken bunu kullanmak arama sonuçlarında yükselmek için dofollow’dan daha etkilidir.

Nofollow’un kullanımı ise < a href=”ornek.com” rel=”nofollow”>Örnek link </a>

Dofollow: İç ve dış kaynak sitelerde link paylaşırken Googlebot’un linki okumasına ve sayfaya buradaki bağlantı üzerinden ulaşması için verilen onaydır. Düz link olması bile dofollow kullanılmış gibi değerlendirilir.

Dofollow’un kullanımı ise < a href=”ornek.com” rel=”dofollow”>Örnek link </a>

Sosyal Medya İle Hedef Belirlemek

Sosyal medya sadece birkaç resim veya videonun paylaşıldığı basit bir ortam değildir. Öncelikle böyle bir düşünceniz varsa bundan sıyrılmanız gerekiyor.

Siz tam olarak sosyal medyadan nasıl bir performans bekliyorsunuz? Belki sadece iletişime geçerek soruları yanıtlamak için kullanmayı isteyebilirsiniz. Belki de mevcut müşterilere yeni siparişler vermeleri için tanıtımlar gerçekleştirebilirsiniz.

Bu sebeple sosyal medya ile başarabileceklerinizi iyi hedefleyip örneklendirebilirsiniz.

Peki işletmeniz hakkında farkındalık oluşturmayı hiç düşündünüz mü?

Başlangıç olarak, söyleyecek ilginç bir şeyleriniz olmalı ve bunları söyleyebileceğiniz kişiler bulmalısınız. Sizi daha önce duymamış kişiler bulmaya çalıştığınıza göre, bu kişilerin neye ilgi duyabilecek veya yanıt verebileceklerini düşünün.

Unutmayın, sosyal medya tek yönlü bir yol değildir. Sizin de katılımcı olmanız ve yeni arkadaşlarınız ve takipçilerinizden oluşan ağa bir şeyler sunmanız gerekir.

Ağınızla etkileşim kurun. Ağınızdaki kişilerden bazılarının içeriklerini yeniden paylaşabilir, başkalarının moda trendleri hakkındaki içeriklerine veya klasik tarzda harika kombinasyonlar yapan bir ünlünün içeriğine yorum yaparak konuşma başlatabilirsiniz.

Planlamanız gereken son konu, kullandığınız farklı ağlardaki farklı kitlelerle nasıl iletişim kuracağınızdır.

Bu biraz da söz konusu ağların işlevlerine bağlı olarak değişir. Fakat kullanacağınız iletişim tarzını ve devam ettirmek istediğiniz etkileşimleri ayrıntılı olarak düşünmeniz faydalı olabilir.

Profesyonel ve otoriter mi olacaksınız? Hedef kitleniz de resmi ve profesyonelse veya LinkedIn gibi belirli ağlar içinse bu tarz işe yarayabilir.

Neşeli ve arkadaşça mı olacaksınız? Bu tarz, daha gündelik tüketicilerle etkileşim kurduğunuz daha az resmi veya kişisel ağlarda işe yarayabilir.

Tekrar söylemek gerekirse, iş hedeflerinizi unutmayın. Ağlarınıza ve işletmenize daha fazla kişi çekmek istiyorsanız, daha ilgi çekici ve davetkar bir iletişim tarzı kullandığınızdan emin olun. Mevcut müşterilerinizle etkileşim kurmak istiyorsanız, sadık müşterileriniz oldukları için minnettarlığınızı sunarak konuşmayı unutmayın.

Sosyal medya dünyası uçsuz bucaksız ve karmaşık olabilir. Fakat net bir şekilde belirlenmiş hedeflerle başlamak hangi ağlara katılacağınızı, bunları nasıl kullanacağınızı ve son olarak bu ağların hedeflerinize ulaşmanızı nasıl sağlayacaklarını bulmanıza yardımcı olur.

Kaynak: Sosyal medyada fark edilin

Dijital Reklamcılık

Bir firmanın sunduğu ürün veya hizmeti online platformlara taşıması ve burada reklamlarını yapması sürecine dijital reklamcılık adı verilir.

Günümüzde teknolojik cihazların yaygınlaşması ile reklam yönetimleri de geleneksel yöntemlerden arındırılıp modern bir arayüzde ve ölçeklendirilebilir kitlelere birkaç saniye içinde ulaştırılabilmektedir. Bu oldukça hızlı bir pazarlama yöntemidir.

Dijital reklamcılık ile sitenize gerçek kullanıcı çekmek.
Arama sonuçlarında yükselmek için sitenizi gerçek kullanıcıların ziyaret etmesi ve sayfada belirli sürenin üstünde kalması gerekir. Hem ürün hem de hizmet pazarlarken ziyaretçi trafiğiniz ile Googlebot’ un dikkatini çekebilirsiniz.

Kitlenizi analiz ederek tam anlamıyla hedefinize odaklanmanız gerekiyor. Hedeflediğiniz kitle ile samimi ve içten bir görüşme yapmaktan asla çekinmeyin.

Dijital pazarlamanın farklı kanalları vardır. Kitlenizin en çok vakit geçirdiği platformu tespit edip reklamınızı oluşturabilirsiniz.

Reklam kampanyaları başlatabileceğiniz arayüzler; Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn ve Google Ads (Adwords) gibi profesyonel reklam panellerinden oluşur.

TIKLA ARA
WhatsApp