Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX)

Web tasarımı konusunda ilk olarak değişik bir örnek vermek isterim;
Marvel filminin, Captain Marvel serisine özel olarak 90’lar zamanını yansıtması için tasarladığı resmi web sitesine göz atabilirsiniz.

Kullanıcı deneyimli tasarımlar nedir?
Tasarım yaparken nelere dikkat dilmeli?
Neden kullanıcı deneyimli tasarımlar yapmalıyız?
Bize katkısı ne olacak?

bu soruları sorduğunuzu biliyorum, yada sormuyorsak sormalıyız, çünkü gerçek anlamda geri dönüşüm için bir tasarım yapıyorsak bunlara dikkat etmeliyiz. Zaten dikkat etmiyorsak tasarım yapmamızın ne anlamı var? Sırf görsel şölen olsun diye bir tasarım yapılmaz, aslında görsel olarak güzel görünmesini isteyerek bir tasarım yapıyorsak bile bir amacımız var demektir. Yavaş yavaş anlamaya başladığınızı biliyorum, şimdi daha detaya inmeye başlayalım.

Bir ressam bir hazırladığı sanat eserlerinde hep şu sorulur; Ressam burda ne anlatmak istemiş? herkes bu sorunun cevabını arar. Çoğu zaman ressamlar sanatlarını gizleyerek yaparlar ve yoruma açık bırakırlar, hatta dönüş olarak ne anladıklarını da çok büyük bir heyecanla merak ederler. Şimdi gelelim ne demek istediğimizi daha da açmaya.

Site için slider tasarımı yada banner tasarımı hazırlıyor olabilir, yerel seçimler için bir afiş hazırlıyor olabiliriz, yada bir yiyecek içecek ürününün ambalaj görselini hazırlıyor olabiliriz. Ne hazırlarsak hazırlayalım hepsinin başında bir amaç vardır. Bir tasarımı niye hazırladığımızı biliriz, bilmemiz gerekir. Sonuca gelicek olursak sitemizde kullandığımız görseller yada tasarımlarımız sırf güzel görünmesi için değil, anlatmak istediğimizi anlatmak için kullanılır. Bir banner hazırlıyorsak hedef kitlemizi amacımızı ve beklentimizi bilmemiz gerekiyor, ve bunları gözeterek hazırlamalıyız. Sırf güzel görünmesi için tecrübeyle güzel görseller çıkarabiliriz ama bir anlam ifada etmiyorsa yada şöyle söyleyeyim müşteriyi size çekmiyorsa hiçbir anlamı yoktur.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir? Bir tasarım yapmaktan daha çok kullanıcının site üzerindeki etkileşiminin nasıl olacağı göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır. Bu tür tasarımlar hazırlayanlara Kullanıcı Deneyim Tasarımcısı (User Experience Designer) denir.

Açık, Anlaşılır ve Sade Web Tasarımı

Web tasarım yaparken dikkat ettiğimiz konulardan birsi de açır, anlaşılır ve sade tasarımlar yapmaktan geçer. Bir web site tasarımının uzun ömürlü olmasını istiyorsak, herkesin girdiği zaman anlayabileceği bir web site tasarımı yapmak istiyorsak, dikkat etmemiz gereken 4 temel konu vardır.

Web Sitesi Tasarımı Renk Seçimi

Site tasarımında 2-3 farklı renk kullanmak, ne yaptığımızdan eminsek daha fazla renk kullanabiliriz ama dikkatli olmak gerekir. Logoda hangi renkler varsa, baskın olunması renkler dikkatlice belirlendikten sonra, bu renkler sırayla site ana renklerine ve yardımcı renklerine uygulanarak site hazırlanmalıdır. Logo üzerinden olmayan renk kullanımından kaçınmamız gerekir. Siyah ve beyaz renkler bu renklerin dışında tutulabilir, çünkü bu renkler renk çeşitleri arasında sayılmaz, bu temel renkler diye adlandırdığımız renkleri tadında kullanarak profesyonel site tasarımımızı hazırlayabiliriz. Aynı zamanda her sektörün rengi vardır, bu renk seçimine de dikkat edilmesi en önemli konulardan birisidir.

Anlaşılır Açık ve Sade Web Tasarımı

Karmaşık tasarım yapısından kaçınmamız gerekir, site akışı açık olmalı giren herkes vermek istediğiniz mesajı almalı, sitenize ne için girdilerse istediğini bulabilmeli, bir iş yaptırcaksa o işi yapabileceğinizi algılayabilmeli. En önemli konulardan birisi de güven duymasını sağlamalısınız. Burası sizin online dükkanınız ve sizi hiç tanımayan insanlar giriyor, kendinize çekmek istiyorsanız ilgi çekici ve doğru bilgiyi vermeniz gerekmektedir.

Hedef Kitle Odaklı Web Tasarım

Web Tasarımızı hangi sektöre, hangi hedef kitleye, hangi hizmete hazırlıyorsanız bu koşullara uygun olarak hazırlamanız gerekmektedir. Hedef kitle web tasarım hazırlarken çok önemli bir konudur, örneğin nakliye web sitesi için bir tasarım hazırlıyorsanız rakip analizi yaparak daha doğru tasarım yapabilirsiniz. Nakliye sektörünün beklentisini karşılayacak bir tasarım araştırması yaparak daha doğru ve net sonuç elde edilebilir.

Hiyerarşik Düzen ve Yönlendirici Web Tasarım

Hiyerarşik tasarım nedir? sorusunun aklınıza geldiğini biliyorum, aslında çok basit ve net bir cevabı var. Biri sitenize girdiği zaman ne için o siteye girdiğiyse yada hangi hizmet için girdiyse o hizmeti verebileceğinizi ve o güveni sağlamanız gerekir, burda önemli olan ise sayfayı aşağıya doğru kaydırmasını sağlayabilmektedir. Aşağıya doğru kaydırdıkça o hizmeti verebileceğinizi anlaması ve o güveni sağlamanız gerekir. Tabi sıkmadan size nasıl ulaşabileceğini de göremesi gerekir. Kullanıcılar genellikle anasayfada her şeyi görmek isterler. Bu da şu demek oluyor, anasayfada tam anlamıyla sadeliği bozmadan karmaşa yaratmadan anlaşılır bir şekilde hizmetinizi belirtmeniz ve diğer hizmetlerinize yönlendirmeler yapmanız gerekir.

Mobil Uyumlu (Responsive) Tasarıma Dikkat Edin

Dünya geneli baktığımız zaman mobil cihazlardan internete erişen kullanıcıların sayısı 5 milyardan fazla, bu durum çok ciddi olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Güncel verilere göre internet sitesine girenlerin oranı %70 oranına yakındır. Buda demek oluyor ki mobil uyumlu responsive web tasarım olmayan site müşterilerinin %70’ini kaybediyor. Mobil uygumlu web sitesi hazırlamak daha çok müşteriye ulaşmanız ve daha çok iş yapmanız demektir. Mobil uygumlu hazırladığınız web sitesi hız performans kriterlerine de dikkat edilerek hazırlanmalı, mobil sitede yazıların okunabilir olması ve butonların da tıklanabilir olması çok önemli bir konudur.

Web Optimizasyonlu Resimler

Web optimizasyonu resimler sitenizin sağlığı açısından kullanışlı resimler

Web optimizasyonlu resimler kısaca sitemize yüklediğimiz resimlerin web formatına uygun olarak sıkıştırılmış, kaliteli, az yer kaplayan jpg formatında yüklenmiş halidir.

Bir web sitesinde bulunan resimlerin, web site hız performansını düşürmemesi için yapılan çalışmalara resim optimizasyonu denir. (Bkz. Web sitesi için resim optimizasyonu)

Peki web sitesi resim optimizasyonun faydaları neler;

Cihazları ve kullanıcıları yormaz. Ölçülerine göre gelir. Hızlı açılır. Google aramalarında sitenizin yükselmesi için önemlidir. Sitenin yavaş açılması kullanıcı deneyimini etkilediği için mutlaka resimlerinizi uygun ölçülerde hazırlamalısınız.

Hızlı Açılan Web Sitesi

Web sitesinin hızlı açılması çok önemli bir konudur ve aynı zamanda herkesin dikkat etmediği bir problemdir. Bir web sitesi neden yavaş açılır?

Aslında bu sorunun cevabı birden çoktur, yani tek bir sebep denemez ama ağırlıklı olarak site açılışında yüklediği verilerdir. Bunların başlıcaları;

Büyük boyutlu resimler ve gereğinden fazla genişlik x yükseklikte resimler olması, siteye dahili sunucu videolar yüklenmesi, kullanılan css ve js dosyalarının çok fazla olması, ereksiz eklenti kullanılması, yazılım altyapısının yanlış kodlanması ve yapılandırma hatası, sunucunun yavaş olamsı gibidir. Başlıca bunları sayabilirim. bu yavaş açılma süreci mobil cihazlarda daha çok problem oluşturmaktadır, hele ki günümüzde %70’e yakını mobil cihaz kullanırken bu konu daha büyük problem oluşturmaktadır. Bunun önüne geçmek için profesyonel olarak bir firmadan destek almanız önerilmektedir.

Anasayfa Hız Performansı

Bir web sitesinde hız konusu en önemli hususlardan bir tanesidir. Kullanıcılar hızlı açılmayan web sitelerinden anında çıkarlar. Uygun fiyatta profesyonel bir hizmet veren bir firma olduğunuzu düşünelim. Sizi tanımayan kullanıcı web sitenize girdiğinde siteniz 1-2 saniye içerisinde açılmaz ise ne kadar profesyonel olursanız olun kullanıcı sitenizin içeriğini görmeden çıkıp sizleri eleyecektir.

Bir web siteniz varsa ve hızını merak ediyorsanız PageSpeed Insights adresinden web sitenizin hızını ölçebilirsiniz.

Son teknoloji yüksek hızda bir web sitesi düşünüyorsanız bize ulaşın sayfamızdaki bilgilerden bizle iletişime geçebilirsiniz.

Doğru Alan Adımı Seçimi

Günümüzde herkes tarafından bilinen domain kavramını kısaca açıklamak gerekirse kullanmış olduğumuz web sitelerimizin isimleridir. Web sitelerimize domain ismi düşünürken vermiş olduğunuz hizmeti yansıtan isimler veya marka isminiz olabilir.

Domainler satın alınan kavramlar değildir. En az 1 yıl olmak üzere kiralanır ve her yıl ödemesi bulunur. Başka biri tarafından kullanılan aynı domain ismini kullanamazsınız uzantısı boş ise farklı uzantıda alabilirsiniz yani .com yerine .net gibi.

Web sitesini yaptırmaya karar verdiniz ve domain almak üzere iseniz Türkçe karekter içeren domainler kesinlikle kullanmayın. Google Türkçe domainleri desteklememektedir.

Sade kodlar kullanın

Web tasarımı alanında bir çok örnek görebilirsiniz ve hoşunuza gidebilir. Ancak bu gördüğünüz web sitelerin arka planlarına erişemezsiniz ön planda çok güzel duran siteler arka planda çok karışık bir dilde eksik, hatalı ve güncel olmayan yazılım dilleri ile yazılmış olabilir.

Web sitenizde kullanılan gereksiz kodlar tarih, saat, döviz kuru, vb kodlar da sitenizin performansını düşürmektedir.

Sitenizin yapımında sade kodlar kullanmak web sitenizin hızında büyük bir artışa sebep olur ve kullanıcılarınızın sitenizde daha rahat gezmesine imkan sağlar.

Özgün İçeriğin Önemi

Özgün içerik denince aklımıza her zaman vermiş olduğumuz hizmetlerin kendi düşüncelerimiz ile aktarılması anlamına gelmelidir. Google özel olarak geliştirdiği yapay zeka botları ile siteniz yayına açıldığına sitenize erim sağlarlar ve sitenizin tüm alanlarını kontrol ederler.

Bu alanlardan en önemli olanıda Özgün içeriklerdir. Web siteniz yapılırken içerikler herhangi bir yerde kopyalanarak alındıysa Google bunu farkeder ve sitenizi geri sıralara atar.

Sitenizin üst sıralarda yer almasını istiyorsanız sitenizde özgün bilgi verici içerikler yazarak zamanla Google sıralamasında üst sıralara çıkabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi ve profesyonel web tasarım hizmeti almak istiyorsanız bize ulaşın sayfamızdaki bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

TIKLA ARA
WhatsApp