Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Veri tabanı hakkında bilgi edinmek için gerçekten veri, veri tabanı, ne işe yarar, yönetim türleri nelerdir ve veri tabanı programcısı olmayı sırasıyla açıklamamız gerekir.

Teknolojik cihazlar ile veritabanı ilişkisi.
Gözlerimizi nereye çevirsek hep bir teknolojik cihaz ile karşılaşırız. Unutmayın neredeyse her teknolojik cihaz veri kaydeder. Bluetooth özellikli bir saati buna örnek verebiliriz.

Yazımıza başlamadan önce temelden başlayıp veri kelimesinin anlamına bakmamız gerekmektedir.

Veri Nedir?   

Bir varlığa ait bilgileri aktaran, ölçeklendirilip kaydedilebilir olan raporlanabilir bilgiler topluluğudur. Veriler bir konu hakkında kesin bilgi edinmemizi ve bu bilgilere daha sonradan ulaşıp gerektiğinde bir rapor alabilmemizi sağlayan bilgilere dayanır.

Verilere örnek vermek gerekirse;

Bu liste bu şekilde uzar gider. Yalnız bunlara daha sonradan ulaşabilmemiz önemlidir. Bu yüzden gelişen teknoloji ile tüm verilere dünyanın her yerinden bağlanıp görüntüleyebiliriz. İşte bu verilerin kayıtlı olduğu ala ise veri tabanı diyoruz.

Veri Tabanı Nedir?

Bir konuda verileri beraber değerlendirmeye fayda sağlayan ilişkili verilerini kolay, anlaşılabilir ve ulaşılabilir şekilde saklanmasını sağlayan depolama birimidir.

Bir bilgisayar mağazasının kullandığı stok programında cihazlara ait (üretici adı, ölçüleri, fiyatı, stok adedi veya özellikleri) verilerin depolandığını düşünün. Her an yeni bir sipariş geldiğini de düşünürsek bu verileri öyle bir planlamak gerekiyor ki stokta olmayınca bilgi vermeli ve satışa izin vermemeli. Bu işlemlerin en önemli adımı ise verilerin anlık olarak değişmesi sonucunda veritabanında da değişecek şekilde çalışmasıdır. Bu yüzden bir veri tabanı kullanılması olmazsa olmazdır.

Veri Tabanı Ne İşe Yarar?

Veritabanı verilerle uğraşan herkes için oldukça önemlidir. Çünkü bir yerden tüm verilere ulaşma olasılığı verir. En azından kâğıt gibi zamanla sararma yapmaz veya nem kapmaz 🙂

Yalnız biz veri tabanlarına kayıt ekleyerek, var olan kayıtta güncelleme yaparak, kayıtları listeleyerek veya istemediğimiz verileri silerek de kayıtlara ulaşmak isteyebiliriz.

Veritabanı Yönetim Türleri Nedir?

İhtiyaç duyduğumuz her alanda kullanılan veri tabanları arasında oldukça popüler olan bazı programlar var. Bir programın ya da bir uygulamamanın kullanıcı olarak bunları bilmemiz pek önem arz etmiyor açıkçası. Fakat verileri kaydeden işleyen tarafta iseniz tabi ki hangi veri tabanı programı ile çalışacağınız önem kazanmaya başlıyor.

Veri tabanı yönetim sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

En popüler veri tabanı programları...
En popüler veri tabanı programları…

Daha farklı türlerinde olduğunu belirtelim. Bu türleri şu şekilde açıklayalım.

Veritabanı Programcısı Kimdir, Neler Yapar?

Veritabanını oluşturup temel veritabanı işlemlerini gerçekleştirebilecek beceriye sahip sorgu kodları ile verilere çok hızlı ulaşım sağlayabilecek uzman kişilere veritabanı programcısı denir.

Veri tabanı programcısı kendini bu alanda geliştirmeye açık olmalıdır.
Veri tabanı programcısı kendini bu alanda geliştirmeye açık olmalıdır.

Bu yüzden verilerin kayıt edildiği bilgisayarlara aşina olan teknik bilgiye sahip bakım, onarım ve yedekleme işlemleri başlatabilme gibi yetkinlikler istenmektedir.

Veritabanı programcısı bir işletmenin veri güvenliğini sağlamalıdır. Teknik bilgisi olması gerekir. Gerektiğinde verileri farklı bir veritabanına taşıyabilecek bilgiye sahip olmalı oluşan bir aksaklıkta hızlı çözüm üretebilmelidir. Verileri belirli bir düzende kayıt etmeli ve bunu gözetmelidir. Veri koruma adına sistemi koruyabilmelidir.

TIKLA ARA
WhatsApp