Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

SEO analizi konusu 2012 yılından beri önemini korumaya ve bu konuda değerini artırmaya devam etmektedir. Günümüzde herkes artık bu konuyu daha fazla gündemine almış durumda. Web sayfaları için oldukça önemli olan bu sorgulama yapısında sitenizin tüm açıdan SEO kriterlerinin nasıl kontrol edildiğini açıklayacağız.

SEO Analizi Araçları Neleri Sorgulamaktadır?

Sayfa Başlığı

Sayfa başlığınız sitenizin Title alanında yazan yerdir. Buranın karakter sayısı masaüstü cihazlar için 57-60 karakter arasıdır. Mobil cihazlarda ise bu oran 65-69 karakter arasıdır. Bu rakamlar kelimelerin uzunluklarına göre ±5 farklılıklar gösterebilmektedir. Bu karakterlerin tam görünmesi kullanıcı açısından etkileyicidir.

Meta Açıklamaları

Meta açıklamaları, yukarıda belirttiğimiz sayfa başlığı alanında olduğu gibi cihaz türlerine göre değişiklik göstermektedir. Buranın karakter sayısı masaüstü cihazlar için 155-160 karakter arasıdır. Mobil cihazlarda ise bu oran 120-125 karakter arasıdır. Bu rakamlar kelimelerin uzunluklarına göre ±5 farklılıklar gösterebilmektedir. Daha fazla bilgi için “Site İçi SEO Analizi ‘nde Meta Açıklamaların Önemi” bölümünü incelemenizi tavsiye ederiz.

Meta Anahtar (Keywords) Kelimeleri

Meta anahtar kelimeleri çok öncelerden sitelerin hangi kelimeler ile ifade edildiğinizi ve bu kelimeler ile indekslenmek istendiğini arama motorlarına bildirirdi. Günümüzde hala kullanılsa da Google artık bu aracı sıralama sistemine dahil etmek için kullanmayı bıraktı. Eğer hala kullanmak isterseniz 200 kelime oranında kullanabilirsiniz. Örnek kullanımı; “ev almak, ev kiralamak, yakındaki kiralık evler” vs. Bu aracın yerine artık sitenizde doğal organik yazılar, içerikler ve gerçek kullanıcı etkileşimleri sıralama koşulları olarak uygulanmaktadır.

H Başlıklarının SEO İçin Önemi

Bir web sayfasının olmazsa olmazları H(Heading) elementleridir. Bunlar 1 ve 6 arasında ilerler. H harfinin yanına ne kadar büyük rakam gelirse başlık o kadar küçük olur. Örneğin H1 başlığı yazı büyüklüğü 28px ise H6 yazı büyüklüğü 14px olabilir. H1 her sayfada 1 tane olmakla beraber diğer tüm H tagları belirli bir şematik düzende kullanılmalıdır.

Önem derecesi azaldıkça veya alt kategorilere ayrıldıkça rakamlar büyür. Aşağıdaki H başlıklarının kullanımı örneğini inceleyebilirsiniz.

H Başlıklarının Kullanımı - SEO için ö H başlıkların önemi
H Başlıklarının Kullanımı

Resim Alt Tagı

Sitenizde kullandığınız resimlerin arama motorları tarafından algılanıp, kategorize edilip, resim için tanımladığınız etiket kelimesi ile aratıldığında kullanıcıların aradıkları en doğru resimler olması konusunda yapılan bir değerlendirmedir. Bu değerlendirme Google’ın Görsel Arama motorunda kullanıcıya sunulur. Tıklanma, kaydetme ve aratılma sonuçlarına göre bu veriler arşivlenir. Kullanıcı davranışlarına göre Google gibi arama motorları kullanıcılara en doğru sonucu vermeyi hedefler. Bu konuda tüm resimlere ” alt=”resmi-tanimlayan-isim” ” etiket eklenmelidir.

Resim Alt Tagı Kullanımı - SEO için alt tagının önemi
Resim Alt Tagı Kullanımı

Yazı / HTML Kod Oranı

Yazı oranınız sitenizdeki HTML kod oranına göre en az %10 olması gerekir. Şöyle düşünebilirsiniz. Bir kitap aldınız ve kitapta kelimeler fazlaca yer kaplasın diye bilgi vermekten uzak sadece alan doldurmak için yazılmış olduğunu düşünün. Kim böyle bir kitabı okur ki? Bu yüzden sitenizde ürün hizmet ve sayfalar için mutlaka özgün, açıklayıcı ve kelimelerden tasarruf etmeden yazınız.

Canonical Url

Birden çok URL ile erişilebilen tek bir sayfanız veya benzer içeriğe sahip farklı sayfalarınız (örneğin, hem mobil hem de masaüstü sürümleri olan bir sayfa) varsa, Google bunları aynı sayfanın yinelenen sürümleri olarak görür. Google, bir URL’yi standart sürüm olarak seçip tarar, diğer tüm URL’ler yinelenen URL olarak kabul edilir ve daha az sıklıkta taranır.

Google’a hangi URL’nin standart olduğunu açık bir şekilde bildirmezseniz, Google sizin adınıza seçim yapar veya ikisini de eşit ağırlıkta değerlendirebilir. Konu kaynağından daha açıklayıcı bilgi için “Consolidate duplicate URLs” bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Kullanımı; <link rel=”canonical” href=”/ayni-dizinde-benzer-sayfanin-linki/”/> şeklindedir.

Her sayfaya özel olarak tanımlanması gereken bu etiket WordPress sistemlerinde bulunan SEO eklentileri ile otomatik olarak karşılanabilmektedir. Yine de mantığını aktarmak gerekirse, aşağıdaki örneklerin sadece bir siteye ait olduğunu ve bu bağlantıların ayrı ayrı ziyaret edilmemesini, dolayısı ile arama botunu yormadığımız için sitemizin ödüllendirilmesi anlamına gelir.

Küçük bir örnek;
www.siteadi.com
siteadi.com
www.siteadi.com/index.html
siteadi.com/home.asp
http://www.siteadi.com
https://www.siteadi.com şeklinde olabilir. Bu linklerin her biri bizi tek bir siteye yönlendirecektir.

Site Haritası

Site haritaları indekslenmemizi hızlandırır. Bununla yetinmez yeni bir sayfamız olduğunda bunları otomatik olarak içerisinde özel bir eklenti veya yazılım ile depolar. Bunları, ziyarete gelen arama motorlarına gösterir. Arama motoru “Yeni bir şey var mı?” diye sorar. Site haritası da yeni olan her şeyi liste şeklinde gösterir. Arama botu da yeni olan sayfaları inceler. Arama sonuçlarına kaydetmek için kategorilere ayırıp bir süre sonra da kullanıcıların karşısına sonuç olarak çıkarır. Galiba en iyi böyle anlatılırdı 🙂

Site haritası (sitemap.xml) oluşturmak SEO açısından önemlidir.
Site haritası (sitemap.xml) oluşturmak SEO açısından önemlidir.

Eğer site haritanız yoksa site haritası oluşturmak için bu adresi kullanabilirsiniz. İndirdiğiniz dosyayı FTP üzerinden ana dizine atınız. Ayrıca Google Search Console üzerinden giriş yapıp sitemap.xml dosyasını yüklemeniz gerekir. Raporlarınızı 2 gün içinde Search Console hesabınızdan takip edebilirsiniz.

Sitemizde SEO çalışması yapacaksak eğer olmazsa olmazlarımızdan biridir site haritası…

Robots.txt Dosyası

Google’da arama sonuçlarında yükselmek için robots.txt dosyası oldukça önemlidir. Bu dosya içerisinde arama motoru botları için hangi dizini taranıp taranmayacağı belirtilir. Sizin için önemli olan “evrak” diye bir klasör olduğunu düşünün. Bu dosyanın taranmasını istemiyorsanız bu dosyada belirtmelisiniz.

Robots.txt dosyasında yer alan tanımlar; User-agent, Disallow ve Allow seçenekleridir.

Ayrıca robots.txt dosyasına belirli bir sürede sitenin taranmasını ve süre dolunca tarama botunun siteden çıkmasını talep etme anlamına gelen “crawl-delay: 2” de kullanılabilmektedir. Tarama botları 2 dakika içinde tarayabildiği kadar sayfayı tarayıp süre dolduğunda siteden çıkar.

Bunun yanı sıra site haritasının bir linkini paylaşabileceğiniz gibi “#” karakterinden sonra kendiniz veya başka bir kullanıcı için not bile düşebilirsiniz.

User-agent: Tüm tarama botlarının erişebilmesi için “*” karakteri ile kullanılır.
Disallow: Google indekslerinde taranmamasını istediğimiz alanları ifade eder.
Allow: Dizinin takip edilmesini ve indekslenme isteğini tanımlar. Allow kullanmasanız bile botlar erişebilir. Özellikle taranmasını istediğiniz bir alan varsa belirtebilirsiniz.

Robots.txt Nasıl Oluşturulur?

User-agent: *
Disallow: /evrak/
Disallow: /ozel-belgeler.html/ # Bu dizin, önemli bilgiler içerir.
sitemap: https://www.websiteadi.com.tr/sitemap.xml
Allow: /slider/slider.html

Domain ve Link Standartları

Domainlerinizi akılda kalıcı Türkçe karakter kullanmadan “-” olmadan ve çok uzun kelimeler seçmeden almalısınız. Ayrıca sayfalarınızda kullandığınız linklerde asla ve asla “_” alt çizgi kullanmamalısınız. SEO dostu URL ve SEO dostu olmayan iki URL yapısını aşağıdaki örnekte beraber inceleyelim.

Örnek 1: SEO Dostu URL: https://www.avmek.com/isletme-web-sitesi
Örnek 2: SEO Dostu Olmayan URL: https://www.avmek.com/işletme_web_sitesi

Güncel Teknolojilerin Kullanımı

Her şeyi eksiksiz yaptınız ve sıralamalarda yükseliş göremiyorsunuz. Peki sebebi nedir?

Sebebi belli aslında. Gelişen teknolojide mobil web sayfaları cihazlara daha rahat adapte olup ekranlara özel ölçü alabildiği için kullanıcılara daha rahat gezinti yapabilme özgürlüğü tanır. Eee, biz kullanıcıyı memnun edebiliyor ve sitede fazla vakit geçirebilmesini sağlıyorsak Google ve diğer arama motorları da sitemizi ödüllendirerek üst sıralarda daha fazla kişiye faydalı olmamız için gerekli adımları atmaktan çekinmeyecektir.

Domain Yaşı ve Süresi

Domain yaşının kesintiye uğramadan yıllarca kullanımda olduğu zaman arama motorları tarafından istikrarlı ve kalıcı gözüyle kayıt altına alınır. Otorite 3 yıl ve daha uzun süreli yapılmışsa eğer kayıt işlemlerinden itibaren başlar. Bir domainin uzun süreli kayıt altına alınması arama motorlarının incelemesinde olumlu puan alınır. Sonuçta domain süresini biz görüp inceleyebiliyorsak buna arama motorları da erişir.

SEO için Backlink Sayısı

Backlinkler sitenizin haricinde farklı web sitelerinde kendi sitenizin linklerinin bulunmasıdır. Backlinkler her zaman belirli bir otoriteye ulaşmış kaynaklardan alınmalıdır. Değersiz sitelerden alınan veya spam yapan sitelerden alınan bağlantılar fayda yerine zarar verecektir. Ayrıca backlinkler SEO için oldukça önemlidir. Yalnız hiçbir şey gerçek bir kullanıcının size ait bir anahtar kelime ile sitenize gelmesi kadar değerli değildir. Çünkü o kullanıcı ne istediğini bilerek gelir.

Kullanıcıları Yönlendirebilen 404 Sayfası

404 sayfaları site içerisindeki bir linkin hatalı olması veya sayfanın silinmesi durumunda ulaşılamayan içeriğin karşılama sayfasıdır. Bu sayfada kullanıcıların tıklayabileceği bir seçenek olmak zorundadır. Mesela sadece 404 sayfasında yazı var ve kullanıcı nereye gideceğini bilmiyor.

404 Hata sayfalarının zararı SEO yu en çok etkileyen nedenlerdendir.
404 Hata sayfalarında mutlaka bir link yönlendirmesi bulunmalıdır.

Ama o kullanıcıya “Aradığın sayfayı bulamadım. Bunu düzeltmeye çalışacağım. İstersen ana sayfadan farklı bir konu bulabilirsin.” tarzında bir açıklama yazmak ve ana sayfa kelimesini sitenizin ana sayfasına yönlendirmek kullanıcıya bir seçenektir. %90 kullanıcılar ana sayfaya dönmek için linke tıklayacaktır.

Sayfa Boyutu

Sayfada kullanılan nesnelerin, stil dosyalarının, resimlerin ve diğer kaynakların boyutunun yüksek olması mobil cihazlarda yükleme işlemini geciktirmektedir. Bu gecikmeler kullanıcılara sitenin yavaş olduğu düşüncesine kapılmasına neden olur. İnanın o an o kullanıcıyı sitede tutmaya kimsenin gücü yetmez 🙂

Yüklenme Süreleri

Sitelerin yüklenme süreleri oldukça önemlidir. Masaüstü cihazlarda daha hızlı açılan siteler mobil cihazlarda emülatörler ile çalıştığı için yavaş çalışabilmektedir. Bu nedenle bunu en aza indirmek için mutlaka mobil sitenizi optimize etmelisiniz. Daha elverişli kaynaklardan verilerinizi çekmelisiniz.

PageSpeed Değerleri

Bir web sayfasının tüm yükleme ve kullanıcı deneyimlerini kontrol edip bunları raporlayan bir sistem mevcut.

Pagespeed üzerinden site hızı ölçmek
Pagespeed üzerinden site hızı ölçmek

Google Developers üzerinde bulunan PageSpeed Insights eklentisi ile sitelerinin tam olarak nerelerde eksik olduğunu ve hangi platformlarda geride olduğunu görebilirsiniz. Siz de sitenizi sorgulamak için PageSpeed Insights sayfasına gidiniz.

SSL Sertifikalı Siteler

SSL Nedir, SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bir web sitesi veya e-ticaret sitesi için SSL sertifikaları çok önemlidir. Bu sertifika sitenizin içerisinden müşteri alışverişi esnasında girdiği kart bilgilerinin şifrelenerek sadece banka sunucuları tarafından algılanıp bu protokollere göre şifrelendiğini belirtir. Yani siteniz güvenlik açısından yeterliyse siteniz arama motorları tarafından da güvenilir olarak işaretlenerek arama sonuçlarına dahil edilir.

SSL, bir web sayfası için oldukça önemli bir kriterdir. E-ticaret sitelerinde sanal pos kullanma talebi, SSL sunucunuza tanımlandıysa ancak değerlendirilmektedir.

SSL sertifikaları web sayfaları için oldukça önemlidir. Ayrıca bir web sitesinin güvenli olduğunun kanıtıdır. Çünkü bu sertifikaya sahip siteler arama sonuçlarında daha hızlı yükselir.

SSL konusunda daha önce bahsettiğimiz bir yazımızda bulunan “Güvenlik Önemlidir!” konusunu okumanızı tavsiye ederiz.

Mobil Cihazlarla Uyumu

Bir web sitesinin mobil cihazlara uyumlu olarak hazırlanması kullanıcı deneyimi için oldukça önemlidir. Cihazların ekranlarına özel olarak düzen alan bu yapı, daha rahat gezinti ve deneyim sunmaktadır.

Teknik İşlemler

Google Analytics

Sitenizin teknik anlamda yeterli olabilmesi için temiz bir kod yapısına ve hızlı çalışmasına önem verilmelidir. Yeni nesil resim formatları kullanabilir veya mevcut resimlerin genişlik ve yüksekliklerini gözden geçirebilirsiniz.

Google Analytics web sayfamızın ziyaretçi ve sayfa istatistiklerini tutar. Bu onu vazgeçilmezimiz yapar. Hangi sayfalarımızın daha fazla hit aldığını, hangi sayfalarda kullanıcı çıkış oranlarının yüksek olduğunu veya hangi sayfada kullanıcıların daha fazla zaman geçirdiğini gösterir. Hemen bir Google Analytics hesabı oluşturun! Sitenizi kaydedin ve ertesi günden itibaren istatistiklere ulaşın.

Search Console

Search Console, bir web sitesinin arama motoruna kabul ettirilmesi için gerekli olan ücretsiz bir hizmettir. Web sitenizin dizindeki durumunu kontrol etmenizi ve hataları optimize etmeniz konusunda bilgi sunar.

Sosyal Medya SEO İçin Önemlidir

Sosyal medyada marka olarak geçireceğiniz vakit kullanıcılara dokunmanız kadar önemlidir. Çünkü yepyeni kullanıcılar sitenize akın akın gelecek. Bu nedenle arama motorları bu durumda sitenizin aktifliğini onaylayıp daha etkin şekilde ön plana çıkmanızı sağlayacaktır.

SEO İçin Link Kalitesinin Önemi

Link yönlendirmeleri, siteniz için hayati bir durumdur. Eğer siz tüm linkleri dofollow veriyorsanız burada bir sorun vardır. Çünkü link verdiğiniz site zararlı linkler barındıran Google ve diğer arama motorlarının hoşlanmadığı, kullanıcıların güvenmediği, fazla zaman geçirmediği ve tehlikeli yazılımlar çalıştıran bir yer olabilir. “Körle yatan şaşı kalkar” atasözü misali siz de bu durumdan kötü şekilde etkilenirsiniz. Ayrıca tüm linklere nofollow yapmanız da siteniz için iyi değildir. Çünkü bir siteden kaynak göstermeniz gerektiğinde arama motoru botunun o linke gitmesini ve incelemesini isterseniz bot sitenizden farklı bir siteye geçiş yapacaktır. Eğer içeriğiniz botun gittiği site ile uyumlu değilse spam linkleme yapmış olursunuz. Google Bot tarayıcısını boşa uğraştırdığınız için link kaliteniz düşer. Bu yüzden her 3 linkten en az biri nofollow olursa daha doğal ve doğru bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

Hatalı veya Kırık Linkler

Hatalı ve kırık linkler, kullanıcıların karşısına 404 sayfası çıkarmaktadır. 404 sayfaları kullanıcıların aradıklarına erişememe veya boş bir sayfa ile karşılaşıp zaman kaybına uğraması anlamına gelmektedir. Arama motorları kullanıcıları üzen her siteyi hızlı şekilde indekslerden geriye doğru çekmektedir. Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz Search Console hesabınız varsa açıp kayıtlı olan sitenizdeki hataları inceleyebilirsiniz. Hatalı olan sayfalar karşınıza çıkacaktır. Aşağıdaki örnekte inceleyebilirsiniz.

SEO çalışmalarında Search-Console Hata Tespiti
Search Console Hata Tespiti

Bu işlemler bir SEO Analizi için sorgulanan en temel başlıklardır. İçeriklerin kaliteli olması da oldukça önemlidir. Burada bahsettiğimiz kalite yazılarınızın anlaşılabilir kullanıcıyı okumaktan soğutmayan aksine okudukça her satırda ayrı bilgi edinmesini sağlayan türde hazırlanmasıdır.

TIKLA ARA
WhatsApp