Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

HTML5 ‘i açıklamadan önce HTML ‘in ne olduğunu öğrenelim. HTML kelime anlamı olarak (Hyper Text Markup Language) Türkçe ifade ile “Zengin Metin İşaretleme Dili’nin baş harflerinin kısaltmasıdır.

HTML ‘nin Ortaya Çıkışı

HTML ne zaman ortaya çıktı?
HTML web sitelerinin temelini oluşturmuştur. HTML5 ise en son sürümüdür.

HTML, CERN ‘de mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü olarak çalışan Timothy John Berners-Lee tarafından 1989’da geliştirilmiştir. Bu buluş World Wide Web (www) – Dünya Çapında Ağ anlamına gelen bilgi paylaşım sistemini kurmuştur. İlk ortaya çıkışı ile 1993’tür. HTML, bir programlama dili olarak tanımlanamaz. Çünkü HTML kodları asla 2+2 sonucunu hesaplayamaz.

Temel görevi sitemize yazı, görüntü, video gibi değişik verileri bağlamaktır. Bununla beraber diğer tüm tarayıcılara standart ve düzgün olarak görüntülemesi için kurallar belirler. HTML kodlarını web tarayıcıları okur, yorumlar ve ziyaretçilerin görsel anlamda inceleyebileceği hale dönüştürürler. Her tarayıcı bu yüzden kendine has farklı sonuçlar verebilir. Günümüzde web tasarım personellerinden işe alım ilanlarında istenen en temel gereksinim çalışmalarını tüm tarayıcılara uyumlu olacak şekilde geliştirmeleri istenir.

HTML Nasıl Kullanılır?

HTML kodlarını bilgisayarınızda bulunan Not Defteri veya internetten ücretsiz indirebileceğiniz gelişmiş Notepad++ programı ile de kullanabilirsiniz.

HTML Etiketleri Nelerdir?

Başlıca etiket <html> ile başlar </html> ile biter. Bu tagların arasında baş bölüm dediğimiz <head> tagı yer alır ve </head> ile biter. Head tagı sitede görünmeyen ama site için önemli kaynakları veya tarayıcılara bu site hakkında bilgi vermek için kullandığımın bir kod dizinidir. Bu tag kapanmadan önce site başlığı anlamına gelen <title> etiketi gelir ve </title> şeklinde biter. Head tagı kapandıktan sonra gövde bölümünü oluşturmak için <body> tagı oluşturulur. Burası tüm görünür içeriğin yer alacağı kod dizinidir.

Bir Örnek Yapalım

<html>
   <head>
      <title>Burası Site Başlığı</title>
   </head>
   <body>
   </body>
</html>

HTML İçerik Etiketleri ve Örnek Kullanımları

HTML Başlıklar Etiketleri

Bu etiketlerde rakam küçüldükçe yazılar büyür. Web sayfanızda yer alacak önemli başlıklar için önem derecesine göre kullanabilirsiniz. Arama motorlarına indeksleme için yardımcı olabilirsiniz.

Paragraf Etiketi

Paragraf oluşturmak için <p>, </p>etiketi kullanılır. <br> etiketi bir alt satıra inme anlamı taşır. İngilizcedeki “break” kelimesinden kısaltılmıştır.

<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. </p>
<p>Duis semper est et ligula tincidunt, eget pellentesque justo dapibus. <br> Quisque convallis gravida commodo.</p>

Bağlantı/Link Etiketi

HTML’ de linkler <a></a> etiketleri içinde yazılır. Burada kullanılan “a” harfi İngilizcedeki attribute kelimesi ile ifade edilir.

<a href=https://www.avmek.com/”>Avmek bağlantısı!</a>

HTML5 ‘in Yenilikleri

Dâhili Video ve Ses Oynatabilme: Bu özellik ile daha öncelerden 3. Parti dış kaynaklı yazılımlar ile video oynatılırken şimdi HTML5 ile bu sorun tarihe karıştı. HTML5 kendi içerisinde video ve sesleri yönetme imkânı sağladığı için herhangi bir ek yazılıma ihtiyaç duymuyorsunuz.

Anlaşılabilir ve Yorumlanabilir Kod: HTML5 önceki sürümlerine göre daha düzenli bir kod akışına sahiptir. Bu da onu daha sonralardan kolayca güncelleyebilmeyi sağlamaktadır.

Çevrimdışı Önbellek Özelliği: Bir internet bağlantınız varken tarayıcı hafızasına alınan bir veri internetiniz yokken yüklemeye çalıştığınız sayfada önbellek tutulabildiği için bazı nesne ve yazılar görünebilmektedir.

Mobil Görünüme Uygunluk: HTML5 tablet, telefon ve bilgisayarlara özel ölçü alabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bu yüzden ekranda her şey cihaz ekran ölçülerine göre şekil alabilir. HTML5 hâlâ geliştirilmeye devam etmektedir. Bu aşamada bile birçok web tasarımcısı HTML5’i daha verimli bulmuştur. Kısmen daha az kod yazma olanağı verse de HTML5 asıl gücünü PHP, ASP, ASP.net gibi web programlama dillerinden, JavaScript betik dilinden ve CSS’ ten alır.

TIKLA ARA
WhatsApp