Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Grafik tasarım programlarını incelerken bazı detaylardan bahsetmek istiyoruz.

Grafik tasarım yaparken veya yaptırırken;

Grafik açısından amaca uygun ve kaliteli çalışmalar sergileyen bir grafik ajansı ile çalışmak en doğrusudur. Her firma tercihine göre farklı programlar kullanabilmektedir. Grafik tasarımlarınızı geliştiren tasarım uzmanları farklı tasarım programları kullanabilirler.

Grafik Tasarım İçin Kullanılan Programlar

Tasarımlar için önemli olan kıstas ise nerede ve ne amaçla kullanacağınız olmalıdır. Web formatında kullanacaksanız eğer RGB (Red, Gray, Black – Kırmızı, Gri, Siyah) ile oluşturulabilir.

Daha farklı olarak bir basılı materyalde olacaksa eğer (büyük ölçülü pankart, reklam panoları vs.) CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key – Camgöbeği, Eflatun, Sarı, Siyah) formatında hazırlanmalıdır. CMYK, matbaacılıkta kullanılan bir çıkarmalı renk modelidir.

Bu nedenle bazı programlarda RGB çalışabileceğiniz gibi bazı programlarda CMYK ile tam kalite sonuç alabilmektesiniz. Sadece bu konuda bilgi edinmeniz için size yardımcı olacak bazı programların avantajlarını ve dezavantajlarını paylaşıyor olacağız.

1. Adobe Photoshop

Yüksek çözünürlüklerde grafik tasarımlar yapabileceğiniz eşsiz bir program Adobe Photoshop…
Yüksek çözünürlüklerde grafik tasarımlar yapabileceğiniz eşsiz bir program Adobe Photoshop…

Hangi sektörde olursanız olun Photoshop her bir grafik özelliği barındıran en kullanışlı programdır. İstediğiniz ölçülerde fotoğraflar ile birkaç fırça veya şekiller ile ilgi çekici grafikler oluşturmanıza imkân verir. Bu belki bir diş beyazlatma veya fotoğraftaki bir nesneyi yok etmek bile olabilir.

Şimdi merak ettiğiniz noktaya geliyoruz. Biz bu programı kullanırken sağladığı avantajları ve dezavantajları biliyor muyuz?

Avantajları: Fotoğraf düzenlemede kolaylıklar sağlayan araçlar bölmesi mevcut. Photoshop’ un fırçaları ile inanılmaz çizimler yapabilirsiniz. Web tasarımı yapabilirsiniz. Yeni versiyonlarında kullanılan video editörü sayesinde videolarınızda kesme, müzik ekleme, yazı ekleme, karartma, efekt ekleme, renk değiştirme gibi pek çok Photoshop özelliğini kullanabilirsiniz. Üç boyutlu (3D) tasarımlar gerçekleştirebilirsiniz. Vektörel çizim yapabileceğiniz pen, path selection, direct selection tool gibi araçlar ile logo tasarımı yapıp Illustrator üzerinde açabilir veya Illustrator ile çizdiğiniz bir logoyu Photoshop’ un içine atıp, onu vektör olarak tanıyacağı şekilde de açabilirsiniz. PDF dosyaları okutabilir bu dosyaları resimlerden ayrı farklı sekmelerde tek seferde açabilirsiniz. Smart Object (akıllı obje) seçeneği ile mock up giydirme yapabilirsiniz. Photoshop size bir özellik daha sunuyor. Bu da Actions seçeneğidir. Photoshop her işlemi bir basamak olarak görür ve bunları tekrar eder. Bu şekilde toplu iş yaptırmayı sağlar. Vakitten kazanırsınız.

Dezavantajları: Tam vektörel çalışmalar sergilemez. Bu işi Illustrator üstlenmektedir. Bir kartvizit tasarımı için kullanılmamalıdır. Çünkü kullanılan fontlarda kıvrım kırılımı yaşanır. Photoshop piksel tabanlıdır. Bu nedenle bilgisayarınızda Illustrator ve InDesign’ dan daha fazla RAM Bellek kapasitesi ister. Ayrıca çalışma alanı büyüdükçe döküman boyutu artmaktadır. Bu nedenle 2 GB’ı aşan dökümanlar PSD formatı yerine PSB olarak kaydedilmesi istenir. Bir PSB dosyasını Photoshop haricinde farklı bir program destekleyememektedir. PSD olan bir dosya farklı rakip uygulamalarda bile rahatlıkla görüntülenebilir.

2. Adobe Illustrator

Grafik tasarımı için kullanabileceğimiz gelişmiş bir program...
Grafik tasarımı için kullanabileceğimiz gelişmiş bir program…

Birçok tasarımcının logo dahil grafik çalışmalarında kullandığı harika bir programdır. Grafiklerinizi buradan oluşturmak için çizim araçlarına alışmanız gerekmektedir.

Adobe Illustrator ile çizgilerden tasarımlar üretmek oldukça basittir. Web tasarım ajansları veya web tarzı grafikler için yoğun olarak kullanılmaktadır.

Avantajı: Illustrator, kullanımı kolay ve sezgisel olan gelişmiş bir vektör programıdır. Illustrator, basit tek renkli tasarımlar oluşturmaktan daha karmaşık 3D tarzı çalışmalar kadar her ikisini de eşit kolaylıkla işler. Programın renk yönetimi yetenekleri de harika.

Dezavantajı: Taranmış bir materyal, tarama ve dijitalleştirme sürecinde orijinal tasarımın bazı özelliklerini kaybedebilir. Ancak bu daha parlak bir logo tasarımına neden olabilir, bu nedenle bir dezavantaj yada bir avantaj olarak değerlendirilebilir.

3. Adobe InDesign

Kitap, katalog, gazete gibi çok sayfalı baskı dosyaları ve logo yapımında da kullanılan bir yayıncılık programıdır.
Kitap, katalog, gazete gibi çok sayfalı baskı dosyaları ve logo yapımında da kullanılan bir yayıncılık programıdır.

InDesign; baskılar için, mobil aygıtlar ve diğer ekranlar için sayfa tasarımları yapılmasına olanak sağlar. Link sistemi ile çalıştığı için bilgisayarınıza yük olmayan ve herhangi bir hata sonucu program çökse dahi, programı yeniden açtığınızda dosyanızı kaybetmeyen indesign; kılavuz çizgileri master page mantığı ile paha biçilmez mizanpaj kolaylıkları sağladığından çalışma sürenizi minimumda tutan bir zaman tasarrufçusu aynı zamanda.

Avantajları: Kitap, katalog, gazete gibi çok sayfalı baskı dosyaları hazırlanabilmektedir. Link sistemi ile çalışır dosya istemsiz kapansa dahi verileri kaybetmez. Data merge (veri birleştirme) özelliği ile 100 adet kartvizite tek tek isim girmekle uğraşmadan bir excel dosyasından çekebileceğiniz sütundaki verileri tek seferde ayrı ayrı kaydetmenizi sağlar. PDF dosyalarına hareketli videolar ekleyebilirsiniz. HTML5 destekli site yapma olanağı sunar. Animasyonlu sunum yapabilme imkanı verir. Elektronik kitaplar(e-book) hazırlayabilirsiniz. interaktif form özelliği ile artık başvuru, anket gibi formların çıktı alınarak doldurulmasına gerek yok. PDF’lerinizi düzenlenebilir form yaparak kişilerinize dijital ortamda dosyanıza gömülü olarak formlar doldurtabilirsiniz. Bu formları dijital olarak size göndermelerini isteyebilirsiniz. Üstelik dijital imzayı da destekleyen InDesign kişilerinizin gerçek kişiler olduğunu kanıtlayabilmektedir.

Dezavantajları: Büyük boyutlu programdır. Lisanslı kullanılmalıdır. Çok fazla dosya ve resim ile çalışıyorsanız ara ara donmalar yaşanabilmektedir. Bazen de kendiliğinden kapanmaktadır. Bazen link sorunları nedeniyle hatalar verebilmektedir.

Dip Not

Genel olarak her Adobe ürünü farklı bir Adobe ürününün bazı özelliklerini taşımaktadır. Bu da kullanıcıya bir program ile birçok işi halledebilmesi için sunulmuş ince bir özelliktir. Gerçek ve profesyonel yapılacak iş için hedef programı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Standart logo tasarımı için Photoshop kullanmanızı tavsiye ederken, profesyonel logo için Illustrator kullanmanızı tavsiye etmemiz gibi…

TIKLA ARA
WhatsApp