Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Google ve diğer arama motoru uzun zamandır hayatımızın bir parçasıdır. Onlar olmadan herhangi bir bilgi erişimi işlemini yapmak neredeyse zor. Fakat bir hizmet veya ürün satışı yaptığınız bir site ilk sayfadan yavaşça ikinci hatta üçüncü sayfalara mı iniyor?

Peki, Google’ da site neden geriye düşer? Bu durumdan korunabileceğimizi hiç düşündünüz mü? Bu durumu açıklama için öncelikle Google ‘ın tarama ve indeksleme yapan Googlebot yazılımı ile tanışmanız gerekiyor.

Googlebot Nasıl Çalışır?

Google sıralamasında geriye düşmek kimsenin istemediği bir durumdur. Fakat rekabet, bazen iyi etki yapacak müdahaleler ile ya da yanlış yapılan bir tercih ile bir kabusa dönüşebilir.

Google Bot siteleri hızlı indeksler mi?
Google Bot, web sayfalarını belirli aralıklarla kontrol eder. Yenilikleri algılar ve dizinlerine ekler. Kullanıcıların arattıkları kelimeleri ise Google bu dizinlerden özel kriterlere bağlı kalarak sıralar. Bu sıralama zamanla değişebilmektedir.

Bir sitenin öncelikle arama motorlarında nasıl yükseldiğini ele almalıyız. Bir web sitesini Googlebot ziyaret ederken birçok içeriği, linki ve bağlantıları hiç durmadan hızlı şekilde tarama yapar. Bunlar aşama aşama gelişen durumlardır. Bunlar, ilk aşamada tarama, indeksleme ve sıralamadır.

Bunların nasıl işlediğine daha yakından bakalım.

Google ‘ın Siteyi Taraması

Arama motorları internet kaynağını tarayıp eski ve yeni tüm web sayfalarını, sitelerde yer alan görselleri ve diğer tüm içerikleri keşfe çıkar. Arama motorları kulanıcıların web sayfalarında istedikleri kaynağa sorunsuz ulaşabilmelerini sağlamak için “bot” adı verilen durmaksızın çalışan bilgisayar programlarını kullanır.

Googlebot‘un görevi kısaca, tüm web sayfalarını ziyaret edip dizine eklemek için yeni bağlantı ve içerikler aramaktır.

Google ‘da İndeksleme (Dizine Ekleme) Nasıl Gerçekleşir?

Dizine ekleme olarak da bilinen bu aşamada Googlebot, taradığı sayfalardan ve içeriklerden devasa bir kaynak oluşturur ve sayfalarını bu yapıya göre kategorize eder. Kullanıcılar arama işlemi gerçekleştirdiğinde veriler bu indekslenmiş alanlardan seçilir ve diğer bir kriter olan “Sıralama” alanına görevi bırakır.

google' da ilk sayfada çıkmak
Googlebot sitenizi içerik açısından denetler. İlk sayfada yer almak için profesyonel SEO çalışmaları gerçekleştirilmelidir.

Önemli bir noktayı paylaşmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Googlebot her sayfası dizine eklemeyebilir. Kopya içeriklerin oldukça fazla olduğu sitelerde dizinleme işlemi için botun karar vermesi gerekir. Bu durumda hangi sayfanın daha özgün veri barındırdığı bot-un karar vermesi için en önemli kriter olmaktadır.

Google Sıralaması Nasıl Çalışır?

Tarayıcı üzerinden kelime veya cümle parçaları arama motorundan yaptığımız sorgu sonucu Googlebot’un dizinlemiş olduğu veriler karşılaştırarak eşleşen sonuçlar gösterilmeye çalışılır. Örneğin arama motorunun “bahçe” kelimesinden 150 milyon eşleşen sonuç bulduğunu düşünün. Bulunan sonuçların belli şekillerde kullanıcının konumuna, daha önce ziyaret ettiği sayfalara, sayfada bulunan sözcüklerin arama kutusuna yazılan sözcük ile alaka düzeyine, diğer sitelere verdiği linklere, içeriğin güncelliğine ve daha birçok gizli ve özel kriterlere bakarak en uygun sonuçları listeler.

Burada amaç, bir kelime yazıldığında tüm kullanıcılara aynı sonuç sıralamasını vermek değildir. Buradaki en önemli amaç ise arama yapan kişiye aradığı bilgiyi doğru bağlantılar ile sağlamaktır.

Faydalanılan Kaynak: Arama ağıyla tanışın

TIKLA ARA
WhatsApp