Profesyonel Web Tasarım Firması | Kurumsal Web Sitesi Fiyatları

Daha önce çok kez konu edindiğimiz AMP konusuna şimdi farklı bir açıdan yaklaşıyoruz ve Google AMP’nin SEO çalışmalarımıza etkilerini paylaşıyoruz.

Google AMP
Google AMP web sayfaları hızlıdır ve sayfa geçişlerinde zaman kaybetmezsiniz.

Bu yazının size ne faydası olacak?

Baştan söyleyelim burada anlatacaklarımız size yol gösterici ve bilgilendirici bir kaynak olmaktan ibarettir. Bu yüzden etki görebilmeniz ve sitenize daha fazla ziyaretçi çekebilmek için bize ulaşabilirsiniz.

Google AMP Nedir?

AMP (Accelerated Mobile Pages), mobil cihazlarda kullanıcılara daha hızlı tepki vermeyi sağlayan Google firmasının geliştirdiği açık kaynak kodlu bir geliştirmedir.

Normal HTML kodlarına benzer tarafları vardır. Yalnız, sadeleştirilen bu yapı HTML sayfalarına benzemektedir.

Google AMP sayfaları hız açısından yeterli ve sistem gereksinimlerini minimum kullandığı için bazı sınırlamalar yapar. CSS ve JavaScript kodları sınırlı düzende kullanılır. Çünkü dışarıdan çağrılan kaynak aslında siteyi en çok yoran ve kullanıcıyı da bekleten bir adım olduğundan dolayı bu alanda daha stabil çalışan bir yapı için daha rahat kullanım imkanı sağlar.

AMP için detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Google AMP Nerelerde Kullanılır?

Google AMP web siteleri kurumsal siteler için kullanılır mı?

Kurumsal siteler veya firma siteleri için AMP kullanılması sorun teşkil etmez ama AMP, indeks sayısı en az her gün 2-3 içerik sayfasından fazla eklenmiş olan sitelere daha fazla etki sağlayacaktır. Çünkü amaç daha fazla sayfaya sahip sitelerin hızlı açılmasıdır.

Dediğimiz gibi AMP kurumsal siteler için herhangi bir zararlı etkiye sahip değildir.

Google AMP web siteleri e-ticaret siteleri için kullanılır mı?

E-ticaret sitelerinde kullanılması herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Çünkü ürün sayfaları ürünler satışa kapandığında ulaşılamaz olacaktır. Farklı varyasyonlarda sitenin sayfalarını optimize etmek imkansız olmaktadır. Çünkü AMP’ nin amacı sadeleştirmekdir. Yalnız e-ticaret siteleri yapısı gereği yoğun şekilde JavaScript kullanır ve bu konuda AMP’nin önerisi kadar tasarrufta bulunamaz.

Google AMP web siteleri haber siteleri için kullanılır mı?

AMP’nin temel amacına en iyi hizmet eden site grubu haber siteleri, forum sayfaları ve blog sayfalarından oluşur.

Yazı kaynağı ve haber içeriği olduğu için kullanıcıya daha fazla ziyaret imkanı sağlanır. Bu yüzden sayfaların hızlı ve akıcı olması şarttır. Haber sitelerinde AMP olmadığında haber siteleri geriye düşmeye başlar.

AMP’li Bir Web Sitesi Nasıl Anlaşılır?

AMP yapısında çalışan bir web sitesi aşağıda görüldüğü üzere kullanıcıların karşısına çıkar. Bu siteler Google’da Cache kayıtları olduğu için site önceden tanımlı alandan çekilerek gösterilir. Bu da sitenin içerisine 1 sn’den kısa sürede giriş yapmamızı sağlar.

Google AMP ile yapılmış bir web sitesi
Bir web sitesinin AMP olduğunu bu fotoğrafta yer alan logodan anlayabiliriz.

AMP’li sayfalar, yukarıdaki örneklerde de görebileceğiniz gibi nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın (featured snippet, video, news, organik) AMP amblemi olan şimşek ile birlikte gözükür. Haber sonuçlarında genellikle “Top stories” olarak görülmektedir. Böylece SERP’te (search engine result page) AMP’li bir sayfayı kolayca normal sonuçlardan ayırt edebilirsiniz.

AMP Site ve Sayfa Hızına Nasıl Etki Eder?

Sayfa hızının (özellikle mobilde) sıralama faktörü olmasından sonra sayfa hızı büyük önem kazanmıştır. Sayfa hızının optimum değere yaklaşması için 3 saniye veya daha kısa olması, bu süreden daha önce açılabiliyor olması tavsiye edilmektedir.

Sayfa hızının 3 saniye sınırından fazla olması, kullanıcının siteden hemen çıkma oranında (bounce rate) artışa ve dönüşüm oranında (conversion rate) düşüşe sebep olmaktadır.2

Google AMP Yüklenme Hızı
AMP’ye uygun sistemlerin yüklenme zamanları (saniye bazında)

Sektörünüzde sizin rakibinizden başkası bu yeniliği kullanmıyor ve siz de arama sonuçlarında ilk sayfada yer alıyorsanız henüz geçmeyi düşünmeyebilirsiniz. Yalnız en kısa sürede tüm web sayfaları Google AMP yeniliğini sistemlerine dahil edecek gibi görünüyor.

    Sizi Arayalım

    TIKLA ARA
    WhatsApp